,

«Гарні пряники»: історія про життєві метаморфози

Чули фразу про те, що найшвидший спосіб перетворити своє життя на жахіття – це зробити зі свого хобі бізнес? Так от, сьогодні такі твердження втрачають актуальність. Все більше людей не просто заробляють гроші, а намагаються це робити з задоволенням і перетворюють на «роботу» заняття, які досі виконували роль дозвілля. Про плюси та мінуси таких «метаморфоз» ми спитали в Ірини Станіславської, яка більше року тому звільнилася зі стабільної роботи і почала… розфарбовувати імбирні пряники…

Довідка: «Гарні пряники» –
це домашня майстерня
імбирно-медових пряників.
Місто: Івано-Франківськ
Сайт: finecookies.com.ua

Історія

Пряники почалися з хобі. Я вирізала різні фігурки з пряничного тіста для ялинкових прикрас. Тривалий час це було тільки захоплення і ні про який бізнес мова не йшла.

Точка відліку бізнесу – Хелловін 2014 року. Я виготовила кілька тематичних пряників – котів, гарбузів, привидів і виклала фото у Фейсбук. Ціна була смішна – 30 гривень за 6 штук. За день до свята отримала купу замовлень і зрозуміла, що на такі вироби є попит.

У царину пряників я перейшла з посади доцента кафедри фінансів. Я – кандидат економічних наук. Настільки кардинально змінити діяльність було важко. Я дуже хвилювалася за фінансовий бік, бо розуміла, що немає стабільності. Втім, про свій вибір не шкодую. Працюю не менше, ніж раніше. Можливо, й більше. Навіть ночами. Але тут набагато більша віддача, бо робиш те, що надихає.

Процеси

У мене є команда: пекар та дівчина-помічниця, яка допомагає з упаковкою. Фінансами займаюся сама.

Щодо кількості замовлень – не можу точно сказати. Приблизно – десятки тисяч на рік (ред. – сміється). Найбільше замовлення було від однієї фітнес-корпорації – 2000 тисячі пряників до Нового року.

Пряники розмальовую сама. Звісно, якщо на весілля потрібно 200 однакових штук, мені допомагає помічниця. Але все те, що потребує творчості – роблю я. В цьому плюс, бо вся моя продукція виконана з душею. Але в цьому й мінус, бо коли йду у відпустку – вся робота зупиняється.

13445593_852677424836612_5485516685734864142_n

У майбутньому планую делегувати частину роботи, але не повністю. Якщо до цього проекту ставитися тільки як до бізнесу, треба ставати повноцінним власником і тільки спостерігати за тим, як працює бізнес. У мене це неможливо.

Можу провести паралель з діяльністю письменника. Він ж не може делегувати написання книги. Тим не менше, можна делегувати процеси, які не потребують творчості.

Якщо відійду від проекту, то чим буду займатися? Я ж пішла з основної роботи, щоб робити те, що хочу.

«Гарні пряники» замовляють для дитячих свят, весіль, вечірок, домашніх свят у формі листівок, сувенірів і навіть візиток.

Ще один сектор клієнтів – корпоративний. Я вже давно зрозуміла, що давати знижки – не завжди те, що потрібно клієнтам. Набагато приємніше, коли ти отримуєш більше, ніж очікуєш. Коли клієнт робить замовлення на 1000 грн, а я йому даю в подарунок пряник за 15 грн – він більше радіє моєму незначному прояву лояльності. Таку практику підхоплюють інші підприємці. У мене замовляли пряники у формі вікон зі шторами для клієнтів студії декору, «пряники-зуби» – для клієнтів стоматології і навіть… пряники-сперматозоїди для клієнтів клініки штучного запліднення.

Позиція власника

«Гарні пряники» – це не бізнес. Це справа. Обов’язкова умова моєї діяльності – робота з душею.

cd8f18_1a8b1e656af74fa6ac49bc6ebbc68ad8

Технологія

Для декорування використовую медово-імбирні пряники. Рецепт, який взяла за основу не є унікальним, він не передається з покоління в покоління. Просто з кількох в Інтернеті обрала найкращий. З часом виміряла під себе пропорції та складники. Цим остаточним рецептом не ділюся, бо він авторський. А тим, що взяла за основу – залюбки.

Розмальовую пряники глазур’ю з яєчного білка та цукрової пудри. Якщо пряник приготований належно – за правилами зберігається до двох місяців. Головне, щоб не було вологості.

Будь-який виріб обмежується наявністю форм. Зараз з цим проблем немає. Є компанії, які виготовляють найрізноманітніші форми за допомогою 3D-принтерів. Все залежить від фантазії та бюджету самого замовника.

Конкуренти

Пряники поширені в Україні. Навіть в Івано-Франківську є дівча- та, яких я називаю «колегами в суміжній сфері». У принципі, всі працюють добросовісно і дбають про якість. Івано-Франківськ – невеликий, тут помилитися можна тільки один раз.

Буває, що мої пряники копіюють. Але це мене тільки стимулює до подальшого розвитку. Окрім того, що тут поганого – просто буде більше щасливих людей.

Кількість конкурентів у моїй сфері не має значення, адже ринок насправді безмежний.

14045989_1198804396826050_5542542312856556437_n

Саморозвиток

Я абсолютно не художник. Так, знаєте, щоб сісти, уявити сюжет і намалювати. У художній школі навчалася тільки один рік, і то в глибокому дитинстві.

Мені дуже багато дало фахове навчання. Як би дивно це не звучало, у сфері виробництва пряників дуже багато правил і, відповідно, професійних курсів.

На навчання їжджу раз на півроку. Там спілкуюся з колегами. Знаходжу нові «фішки» для роботи, ідеї.

На пряничних професійних курсах вчать консистенцій глазурі, варіантів тіста, технологій розпису, можливостей поєднання кольорів…

Окрім того, активно відвідую заходи Клубу Ділових Людей. Мені дуже допомагає нетворкінг. Часто знайомлюся та комунікую з новими людьми, які можуть принести користь бізнесу в майбутньому.

Соціальне

Ми проводимо багато майстер-класів для дітей та дорослих, на дні народження. З майстер-класами я зрозуміла, що це саме той напрямок, який би я хотіла розвивати. Тут можна не тільки отримувати, а й віддавати.

Нещодавно вирішила працювати з літніми людьми. Бо їм якщо й допомагають, то переважно матеріально: купити поїсти, одягтися. А ми зайнялися їхнім дозвіллям. Це дуже класно, цікаво і творчо. Стільки усмішок та позитиву!..

13781932_875610855876602_2735885258390526241_n

Рецепт успіху

Ніколи не здавайтеся. Краще боятися і робити, ніж боятися і стояти на місці. Особисто в мене було безліч страхів. Та й за кадром залишається багато неприємних подій, але це все досвід, життя. І воно варте тих емоцій, з якими люди купують пряники. І того задоволення, яке я отримую, коли над ними працюю.

Автор: Ірина Таран
Джерело: «Ділове Слово» №13

Коментар бізнес-експерта щодо діяльності бізнесу у такому форматі.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

No apps configured. Please contact your administrator.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *