, ,

Історія кондитерської з сімейними цінностями

Приходить час, коли для людини важливо сховатися від міської метушні й зануритися в атмосферу затишку та дому. Про таке ідеальне місце для задушевних розмов та комфортного відпочинку подбав Ростислав Багринівський, власник кондитерської «Солодка скриня». Спершу дивує інтер’єр закладу, в якому мало не живе вся сім’я Багринівських. Тут – родинні  фотографії, колекційні статуетки, картини та багато різних дрібничок, які, очевидно, дуже милю серцю власникам, бо часто займають чільні місця в інтер’єрі. А після перших відповідей на наші питання стає зрозумілою основна цінність, яку в «Солодкій скрині» намагаються донести до клієнтів та працівників – важливість сім’ї. Про це – Ростислав Багринівський для традиційної рубрики «Відвідини бізнесу».

Історія

Почалося все більше сторіччя тому. Так склалося, що у нашій родині жінки раніше не працювали. Через те у них було вдосталь часу для того, щоб удосконалювати кулінарні навики. Відтак, звідусіль збирали нові рецепти, дописували їх, адаптовували  до своєї епохи чи сімейних уподобань та передавали від покоління до покоління. Така цікава деталь: від прабабусі до бабусі, потім до моєї мами, а тепер вже до дружини перейшла в спадок книга рецептів. Датована вона 1907 роком. Там збережені дуже старі рецепти, дописи господинь, коментарі на полях – словом, багаторічна історія мого роду, а може й всієї Галичини. Я все це проаналізував і вирішив відкрити кондитерську, засновану на всіх наших родинних цінностях.

Звідки ідея власного бізнесу? Я дуже не люблю конфліктів, яких, на жаль, не оминути під час спільного ведення справ. Окрім того, напередодні моїх намірів відкриття кондитерської, мама вийшла на пенсію та почала пекти, згадуючи всі сімейні традиції випічки. Мою ідею вона відразу підтримала. Потім ми знайшли приміщення, придумали дизайн, меню… І як сьогодні пам’ятаю: це був день виборів до Верховної Ради України у 2006 році, коли ми вперше відкрили двері «Солодкої скрині». Люди поверталися з дільниць та заходили до нас. Тоді наторгували 70 гривень, і це було великим досягненням.

Концепція

Увесь наш бізнес побудований на сімейних цінностях. Наша унікальність у тому, що протягом стількох десятиліть нам вдалося зібрати настільки велику кількість інформації. Через солодке пройшла ціла епоха.  Що дуже важливо – ми завжди використовуємо натуральні продукти і обов’язково працюємо з душею. Гадаю, торт не буде тортом у всіх значеннях та відчуттях, якщо його приготує машина, тож вся наша продукція виліплена, випещена руками.

Ми не прихильники великого асортименту – маємо в запасі 30 тортів. У меню – традиційний львівський сирник з цукатами, яблучний торт на бісквітних коржах, «Наполеон», «Яблуко Адама» з прошарком тушених яблук тощо. Втім, враховуючи потреби часу, окрім традиційних тортів, ми впровадили сучасні десерти. Це вже робота моєї дружини Наталі. Вона виготовляє різні тістечка, які використовуємо для організації кенді-барів. Класика класикою, а йти в ногу з часом необхідно.

Стратегія

Ми готові ділитися рецептами, якщо вони потраплятимуть у правильні руки. Звісно, будемо думати про тиражування бізнесу, можливо, у форматі франчайзингу. Що було б дуже цікаво – підшуковувати для кожного регіону свою кулінарну історію та всюди створювати щось унікальне. Я би цим зайнявся, але наразі це тільки плани. Ще є кілька «запасних» варіантів, про які наразі не можу розповісти. Але точно буде щось цікаве.

Управління персоналом

На роботу беремо людей, які шанують власні сім’ї. Навіть на співбесідах ставимо такі прості питання: «Чи давно ви були вдома?», «Коли востаннє телефонували мамі?»… Можливо, це все дуже банально, але для нас такі цінності визначальні.

Наради проводимо у дружньому стилі. Я не стараюся шукати винних. Якщо щось зроблено не так – говоритиму про вирішення проблеми, а не акцентуватиму на винуватих людях. Люди часто помиляються не навмисно – через незнання чи взагалі випадково, тож робити з цього проблему не бачу сенсу.

Перші 5 років виробництвом займалася моя мама. Тобто тільки вона одна, без помічників, на яких їй було дуже складно наважитися. Це частково вплинуло на розвиток, бо ми не могли собі дозволити більших замовлень та ширшого асортименту. Потім функції мами перейняла дружина. З нею було легше домовитися (ред. – сміється), і ми взяли двох дівчаток на допомогу. З того часу всім виробництвом керує Наталя, а я – займаюся загальним наглядом та планую організацію роботи.

Мама досі бере участь у житті «Солодкої скрині», і я з цього дуже тішуся. Добре, коли старші люди десь задіяні, можуть поділитися порадою, допомогти. Між молодими відчуваєш себе молодшим…

Щодо дружини, то ми з нею намагаємося чітко відділяти особисті та робочі питання. На зборах ставлюся до всіх однаково, у тому числі до неї. Спершу це її обурювало, а потім ми домовилися, що на роботі – робочі питання, і це зовсім не стосується особистих відносин.

Клієнтоорієнтованість

Серед наших клієнтів – люди, яким потрібний спокій та затишок. Це – закохані пари, сім’ї, друзі, яким потрібно просто побути разом. Тут кожен відчуває себе частиною сім’ї, і це ще одне дуже важливе досягнення.

Технологія

Всі наші головні процеси – максимально прості. Я їх з’єдную, ніби конструктор Lego. Якщо якийсь елемент непотрібний – ми його просто виключаємо. Коли потрібний – вводжу назад. Все – максимально просто. Звісно, для франшизи потрібно буде описувати процеси детальніше.

Деякі процеси можна і навіть потрібно автоматизовувати, але більшість – ні в якому разі. Як тільки ми перейдемо на масовість – отримаємо «бездушний» продукт, а це вже поза концепцією закладу.

Інтер’єр

У приміщенні кондитерської колись жив греко-католицький священик. За часів підпілля церкви, він тут давав шлюби, хрестив дітей та проводив різні християнські обряди. Тому це місце таке особливе.

Дизайн придумував сам. Як тільки зайшов сюди, відразу уявив, як все буде влаштовано. Проектував так, щоб було комфортно. Звісно, я не професійний дизайнер, але, здається, зробив все гарно. Принаймні дуже негативних відгуків не чув. Звісно, кажуть, що тут змішано дуже багато різних стилів, але хіба вдома не так?

Родинні цінності

На стінах – фото родини.  Отой зі шаблею – мій прапрадідусь. Він працював державним приставом. Прадідусь викладав у Дрогобичі українську літературу. А дідусь був юристом. Що цікаво – працював 55 років на одному місці. У звичайній юридичній консультації. Я й сам дивуюся, як так можна. Але йому не було скучно, казав, що робота з людьми не може набридати. Дідусь сприймав всі цивільні справи як людські кросворди і постійно розповідав історії про те, як жити в мирі, як робити добрі справи…

Ростислав та Наталія Багринівські

Соціальна складова

Зараз малому бізнесу відверто нелегко. Майже все обладнання закуповуємо закордоном, що після трьохкратної зміни курсу стало дуже нерентабельно. Окрім того, клієнти не завжди готові до підняття цін. Саме тому при доларі за 8 гривень кава у нас коштувала 18 гривень, а тепер – 25. Якась неправильна математика, чи не так? Втім, когось і таке невідповідне підняття цін обурює. На жаль.

Як би не було складно, ми завжди допомагаємо соціальним проектам. Просто так, «за дякую». І майже всім, хто звертається зі справді благою справою. Гадаю, це дуже важливо для кожного підприємця. І дуже погано, коли у бізнесу тільки одна ціль – заробити якомога більше грошей.

Позиція власника

Цей бізнес мене не обтяжує. Я встигаю займатися собою, читати, розвиватися. Після навчання у Громадській Школі Бізнесу зрозумів, що можу створювати щось нове й грандіозне. Головне – мати правильні орієнтири і бажання досягати цілей.

Одного разу після навчання я прийшов до кондитерської і сказав одній працівниці: «Слухай, ти ж продаєш не торти, а емоції». І все, після цього я не впізнав людину. Вона почала зовсім по-іншому спілкуватися з людьми, ставитися до роботи. І тоді я зрозумів, що інколи нам бракує тільки одного слова, яке б дало поштовх. Тому моя рекомендація для всіх підприємців – не уникайте бізнес-навчання, адже може статися так, що ви працюватимете десятки років намарно, так і не почувши того самого «слова».

Автор: Ірина Таран
Фото: Андрій Роюк

Джерело: «Ділове слово» №20

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

No apps configured. Please contact your administrator.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *