Як провести аналіз конкурентів

Консультує Олексій Яновський – експерт із захисту прав інтелектуальної власності.

Аналіз конкурента на старті бізнесу

Старт мого першого бізнесу відбувся досить давно – у 1992 році, але підхід, який я застосовував тоді, швидше інтуїтивно, без набутих знань і досвіду, щоразу давав свої результати при старті нового бізнес-проекту. Це підхід можна застосувати й сьогодні. Насправді, важливо, щоб перед стартом бізнесу не шукати конкурентів, а зробити все, щоб їх було якомога менше.

Перш за все, подивіться на свій продукт, наскільки він унікальний, цінний, споживний, завершений. Якщо у вашого продукту вже є названі характеристики, то ви потрапляєте в так званий “блактиний” океан – простір де фактично відсутня, або дуже мала  конкуренція.Простір, де залишається зробити ваш продукт широко відомим і вірно донести до споживача його справжню цінність.

Також варто дати собі відповіді на запитання:

  • для кого мій продукт (цінний, затребуваний), хто є моїм потенційним клієнтом?

  • яким є обєм ринку (теритрія/ кількість споживачів), щоб прикладені зусилля принаймні окупилися ?

Зазвичай, перед розробкою нового продукту, ми проводимо опитування за пропонованими нами характеристиками продукту для певного кола споживачів. Також беремо до уваги ті характеристики, які назвали споживачі з власної ініціативи. Потім визначаємо найбільш вагомі для споживача  характеристики і на цьому будуємо маркетинг та просування.

На старті бізнесу точних статистичних даних з вашої минулої діяльності або зовсім немає або обмаль. Тому прогнози щодо конкурентоспроможності продукту я б робив вкрай обережно і  будував би їх за найбільш песимістичним сценарієм. Але із забезпеченням швидкого розгортання додаткових потужностей виробництва або надання послуг в разі успіху.

Я б сім раз відміряв перш ніж запускати бізнес з неунікальним (неконкурентним) продуктом.

Мені можуть заперечити, що унікальні продукти це рідкісне явище. Я б сім раз відміряв перш ніж запускати бізнес з неунікальним (неконкурентним) продуктом, Адже це “з’їдає” наш життєвий час, сили, енергію і потім приносить лише розчарування.

Прогнози щодо конкурентоспроможності продукту я б робив вкрай обережно і  будував би їх за найбільш песимістичним сценарієм.

Якщо все ж таки ваші продукти не унікальні, то далі я розповім, які інструменти для аналізу конкурентів я використовую.

Раджу зібрати такі дані про:

  • динаміку ринку (не росте, росте, чи падає)
  • динаміка рівня прибутку / доходу (не росте, росте, чи падає)
  • динаміка ємності ринку (не росте, росте, чи падає)
  • динаміка рівня конкуренції (не росте, росте, чи падає).

Як використати зібране

Звісно, треба добре знати свій ринок. Я проводжу аналізу ринку і внутрішнього оточення як мінімум за такими зібраними показниками. Умовні позначення:

>>> – ринок не росте; ∆∆∆ – ринок росте

+++ – рівень прибутку (доходу)

VVV – ємність ринку

ККК – рівень конкуренції

Якщо немає мітки умовного позначення – відсутній або від’ємний показник, одна мітка – низький показник, дві – середній, три – високий). “Ринок” – це ваша індустрія, ніша, категорії споживачів, територія, ціновий сегмент, “Продукт” – це ваш товар або послуга.

Матриця «ринок – продукт / послуга».

Приклад заповнення

Ринок 1: Ринок 2: Ринок 3: Ринок 4:
Продукт 1: ∆∆∆     К

+++    VVV

>>      ККК

+        V

∆∆     КК

++     VV

>>>    ККК

         

Продукт 2:
Продукт 3:
Продукт 4:
Продукт 5:

За сукупним аналізом показників для Продукту 1:

  • Ринок 1 є найбільш привабливим.
  • Ринок 3 є привабливим.
  • Ринок 2 є мало привабливим.
  • Ринок 4 є не привабливим.

У такий же спосіб можна проаналізувати усі ваші продукти, щоб побачити досить ясну картину для себе.

Не недооцінюйте конкурентів

Знайдіть справжнього конкурента. Не за назвою індустрії, чи схожістю назви продукту. А за всіма, або за більшістю цінних характеристик вашого продукту. Якщо конкурент тривалий час на ринку, подивіться чи конкурують ваші продукти і якщо конкурують, то чим саме. Якщо не конкурують, то це не справжній, а уявний конкурент.

Наприклад уявні конкуренти – лікар стоматолог і лікар гінеколог, які не є конкурентами в індустрії надання медичних послуг. Гуртівня і роздрібна крамниця продуктів харчування не є конкурентами в індустрії рітейлу. 5-ти зірковий готель і хостел не є конкурентами в індустрії послуг тимчасового житла.

Якщо ви знайшли справжнього конкурента, вивчайте його якомога прискіпливіше. Всі сильні і слабкі сторони його продуктів і його самого. Ви завжди знайдете щось корисне для себе. Хоча б для того, щоб виявити сильні сторони продукту конкурента і на основі цього покращити свій продукт.

Як зібрати інформацію

Тут головне знати межі. Пам’ятайте про нерозголошення комерційної таємниці джерела інформації, ділової етики, репутації  та моралі. Загалом, шукайте в інтернеті, робіть пробні закупівлі, беріть офіційну статистичну інформацію, відвідуйте профільні події (виставки, семінари). Також раджу збирайти і наповнювати власні бази даних. Черпайте інформацію від клієнтів, постачальників, які працюють з потенційними і наявними конкурентами. Наводьте ділові зв’язки і координуйте корисні для вашої індустрії та спільні з конкурентами дії, створюйте профільні спільноти тощо.

Олексій Яновський – експерт із захисту прав інтелектуальної власності.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

No apps configured. Please contact your administrator.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *